A csincsilla

Az itt leírtak elsősorban saját tapasztalatokon alapulnak, és csak egy rövid összefoglalót tartalmaznak arról, hogy mi is az a csincsilla és nálam hogyan is vannak tartva. A témáról ennél lényegesen többet olvashattok a Magyar Csincsilla Klub honlapján, a www.csincsillaklub.hu-n.

Mi is az a csincsilla

A csincsilla Dél-Amerikából, az Andok hegységeiből származó igen helyes szőrmók. Elsősorban a bundája miatt kezdték el tenyészteni, még a múlt században, de napjainkban egyre inkább elterjedt háziállat is.
A csincsilla a rágcsálók rendjébe tartozik DE attól még nem nyúl, nem is hörcsög, és nem is degu.
Ha csincsillát szeretnél tartani, a következőket fontold meg:
A csincsilla 15-20 évig is elél, ha jól tartod, tehát nem a következő 2-3 évre választasz magadnak társat.
A csincsilla rágcsáló, tehát mindent jól megnéz magának a fogával is. Beleértve ebbe a bútorokat és az elektromos vezetékeket is. Ez utóbbi akár az életébe is kerülhet! Ráadásul szobatisztaságra sem szoktatható, így mindenképp ketrecben kell tartani.
A csincsilla éjszakai állat. Van olyan csincsilla, amelyik átszokik a nappali üzemmódra, de olyan is van, amelyik nem! Tehát ha rossz alvó vagy, ne a hálószobádban helyezd el a ketrecét.
A csincsilla nem bírja sem a túl hideget (15 fok alatt) sem a túl nagy meleget (25 fok felett), tehát nem lehet kint tartani. Nyáron ha túl meleg van, meg kell oldani a hűtését akkor is, ha épp nyaralni vagy.
Nagy ketrecre van szüksége, és ezt a ketrecet a lakás egy huzatmentes pontján kell elhelyzni, nehogy megfázzon.
Egy csincsilla nem csincsilla. Mivel a csincsilla társas lény legalább kettőt kell belőle tartani. Ez lehet 2 fiú vagy 2 lány is, ha nem akarsz a bébikkel bajlódni.

A csincsilla lakhelye

A csincsillák igazi akrobata művészek, és imádnak ugrálni. Ahhoz hogy napi ugrálási szükségleteiket kielégíthessék és jól érezzék magukat megfelelő méretű ketrec kell. A megfelelő méretű ketrecet nem pótolja napi több órányi séta sem.
A minimum ketrec méret 2 csincsilla számára: 40*60 cm alapterületű és 80 cm magas. Ennél természetesen lehet nagyobb is. Mivel a csincsillák ugrálva közlekednek nincs szükségük létrára ahhoz, hogy feljussanak a polcokra.
Amennyiben fiú-lány párosod van a rácslyuk maximum 19*19mm-es legyen, mert az ennél nagyobb rácson már kiférnek az újszülöttek.
A csincsilla ketrec szükséges berendezési:
Polcok: vagy nagyon aprószemű rácsból készüljön, amibe nem tud beakadni a csincsilla lába vagy tömörfából. Nem mind fa fajta adható a csiniknek. Ami tuti jó: Alma, körte, tölgy, bükk ami tuti nem jó: fenyő. Amennyiben valami egyéb fát szertnél nekik betenni előbb kérdezz utána.
Etető tál a tápnak rácsra akasztható, vagy földre tehető.
Golyós itató: Jobb a golyós itató mint a tál, mert nem tud benne elkoszolódni a víz. Ajánlatos olyat venni, amelynek a feje ráillik a 0.33l-es ásványvizes üvegre, mivel ezt - ellentétben a golyós itató műanyag tartályával szemben - nem tudja szétrágni a csincsilla.
Odú: ez lehet egy fa házikó vagy egy vízvezeték cső, a lényeg, hogy az állat tudjon hova elvonulni.
Rágó fa, ha a polcok nem fából vannak
Ezenkívül még számos egyéb tárggyal színesítheted csincsillád ketrecét, például nagy méretű futókerékkel, függűággyal stb.

A csincsilla etetése

A csincsilla alapellátása a következő: csincsilla táp, széna, friss víz. Ha ezenkívül soha életében nem kap semmi mást akkor is boldog elégedett és EGÉSZSÉGES csincsilla lesz.
A csincsilla tápokból ma a kisállatos boltokban sokfélét lehet már kapni. Amit soknak nem tudnak: a csincsilla táp az a zöld rudacska, nem pedig a mellette lévő sok egyéb színes valami. Sok csincsilla csak a színes nasikat eszi ki a tálból, a tápot meg otthagyja. A gazdi meg kidobja, holott épp az lenne a lényeg. A legjobb tehát az, ha olyan tápot veszünk, ami csak zöld rudacskát tartalmaz, a nasit pedig kézből adjuk mellé.
Nálam a csincsillák tenyésztápot kapnak, amelyet a Magyar Csincsilla Klub szokott beszerezni 2-3 havonként nagy tételben. Ez a táp garantáltan friss, és jó minőségű, ráadásul lényegesen olcsóbb, mint a bolti tápok, és nem tartalmaz semmi feleslges pluszt. Ha szeretnél ehhez hozzájutni, jelezd a www.csincsillaklub.hu/forum Táptáptáp topicjában. (Figyelem a topicot CSAK regisztrált felhasználók látják).
Széna: nagyon fontos, hogy a csincsilla a táp mellé szénát is kapjon. A szénánál figyeljünk, hogy ne legyen poros.
Nasik: ma már rengeteg féle nasit lehet kapni csincsillák számára. Ami fontos: ne adjunk a csincsillának olajos magvakat (szotyi, mogyoró, stb) és a sok cukrot tartalmazó nasikat is csak nagyon ritkán (pl banán chips). A csincsillának nincs szüksége friss gyümölcsre, zöldségre, inkább szárítva adjuk neki. Nálam nagyon szeretik például a szárított almaszirmot.
Ezenkívül nagy kedvenc még a Bio Buláta és a csipkebogyó. További nasiötletek: www.csincsillaklub.hu
Ami nagyon fontos: a csincsillának semmi szüksége nincsen chipsre, csokira, kekszre stb. Nagyon szépen tudnak nézni a chipset ropogtató gazdira, de a saját érdekükben ne adjunk nekik ilyesmit.

A csincsilla mint társas állat

Egy fontos alapszabály: egy csincsilla nem csincsilla. A csincsilla társas állat, nem szabad egyedül tartani. Napi több órás törődés sem tudja pótolni csincsillád számára a csincsillatársat.
Tarthtasz együtt azonos nemű vagy különböző nemű csincsillákat. Amennyiben nem szeretnél bajlódni a babákkal, majd később a gazdi kereséssel, annyiban az a legegyszerűbb, ha kettő (vagy több) azonos nemű csincsillát veszel, tehát vagy csak fiúkat vagy csak lányokat.
Legegyszerűbb dolgod akkor van, ha egy azonos nemű testvér párt veszel, vagy szinte egyszerre veszel két néhány hónapos csincsillát. Testvérek esetében nincs szükséged összeszoktatásra, és két fiatal csincsilla is könnyen össze szokott barátkozni.
Amennyiben meglévő csincsillád mellé veszel egy társat, össze kell őket szoktatnod. Ez lehet 2 perc, és lehet 3 hónap, csincsillája válogatja. Minenképp készülnöd kell tehát még egy ketreccel az összeszoktatás idejére.
Ne keseredj el, ha elsőre úgy tűnik, csincsillád utálja a neki kiválasztott társat.
Eleinte csak futtasd a csincsillákat együtt, de ha komolyabban bántani próbálják egymást, azonnal lépj közbe, mert igen csúnya sérülésekettudnak egymásnak okozni.
A ketreceik legyenek egymás mellett, de lehetőleg a kezdetekben ne tudjanak átnyúlni a másikhoz. Egy idő után lehet cserélgetni őket a ketrecekben, hogy megszokják egymás szagát.
Ha már futtatáskor úgy tűnik, hogy minden rendben van, akkor meg lehet próbálni közös ketrecbe tenni a csincsiket, de az első pár napban szigorúan csak felügylet mellett. Ha így sincs gond, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, csincsilláid végre össze szoktak :)
Az összeszoktatásra van egy másik, drasztikusabb módszer is. A két csincsillát egy akkora dobozba (alommal feltöltött szállítóba) teszed, ahol nem tudnak két lábra állni, illetve nincs terük rohangálni (és verekedni). Bent hagyod őket (természetesen csak felügylet mellett) néhány órát, szükség esetén egy napot. A csincsillák így szép lassan megszokják egymás szagát, és nagy valószínűséggel, mire kiteszed őket közös ketrecükbe, nem fognak balhézni. Javasolt utána még néhány napig egy kisebb ketrecbe tenni őket, ahol figyelni tudsz rájuk, és csak néhány nap nyugalom és béke után tenni át őket a nagyobb, végleges ketrecükbe.
Ezzel a módszerrel nyáron nagy melegben ne próbálj csincsillát szoktatni, mivel hőgutát kaphat!
Különböző nemű csincsillák együttt tartásáról, tenyésztésükről bővebben olvashatsz a Tenyésztésről menüpont alatt.

A csincsilla leggyakoribb betegségei

A csincsillák nagyon jó színészek. Ha egy csincsilla már láthatóan rosszul van, akkor valószínűelg már nagy gond van, mindenképp jobb megmutatni egy hozzáértő állatorvosnak.

Néhány szóban a leggyakoribb problémákról:

Hasmenés: ha bogyók puhábbak a megszokottnál, könnyen elkenődnek, akkor javasolt egy-két nap széna diétát tartani. Előfordulhat, hogy csincsillád kicsit többet nasizott a kelleténél, vagy valami miatt felborult a bélflórája. Ha nem javul a helyzet akkor vidd el állatorvoshoz, lehet, hogy valami komolyabb baj áll a hasmenés hátterében.
Ha csincsillád széklete teljesen híg, vízsszerű azonnal vidd állatorvoshoz, mert könnyen kiszáradhat.

Csipás szem: előfordulhat, hogy csincsillád kicsit megséretette valamivel a szemét (megszúrta egy széna darab, belement a homok). Első lépésként meg lehet próbálni kamilla teával törölgetni a váladékozó szemet. Ha egy-két napon belül nem javul a helyzet, vagy romlik akkor a megoldás megint csak állatorvos.

Bőrgomba: a bőr felszíne kipirult, olyan, mintha hámlana, vagy varros lenne, az érintett bőrfelületről kihullik a szőr. Canesten oldattal lehet kenni egy nap kétszer, de ha egy héten belül nem javul, akkor jobb megmutatni egy állatorvosnak.

Fehér fogak: Ennek rengeteg oka lehet, a leggyakoribb a vitamin/ásványi anyag hiány. Ha a táp megfelelő minőségű, általában nem fenyeget a fehér fogak veszélye, de nem megfelelő minőségű táp vagy legyengült állat esetén az itatójába lehet rágcsálóknak való multivitamint tenni, amennyiben kálcium hiányról van szó szépiát vagy rágókövet adhatunk a csincsinek.

Székrekedés: A csincsilla bogyói kicsik, szárazak, vagy rosszabb esetben egyáltalán nincsenek. Több csincsilla esetén elég nehéz kiszúrni. Jobb megmutatni egy állatorvosnak, de az orvosig lehet próbálkozni cukros víz/rostos gyümölcs lé adásával. Ha nem bogyózik egyáltalán minél hamarabb doki!

Fog: Sajnos előfordulhat, hogy a csincsilla foga nem megfelelően nő, ahogy kell, hanem befelé is. Kiszúrni sajnos csak elég későn lehet, mivel csak a röntgen mutatja ki. Jele, hogy az állat elkezd nyáladzani, előbb-utóbb étvágytalan lesz. Gyógyítani sajnos nem lehet.

Hőguta: a csincsillák nem bírják a meleget, ezért nyáron ha hőség van hűteni kell őket. Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, a csincsillát próbáld meg a lakás leghűvösebb pontján, sötétben elhelyezni. Amennyiben magánál van, próbáld meg itatni, nehogy kiszáradjon. Ilyenkor kivételesen adhatsz neki cukros vizet, vagy narancslevet, bármit, ami némi energiát visz be a szervezetébe. Soha ne tartsd a felhevült testű csincsillát hideg víz alá!
A hőgutát kapott csincsilla gyógyulása napokig is eltarthat, és amennyiben agyi károsdást szenvedett nem biztos, hogy rendbe jön. Az első pár napban előfordulhat, hogy a csini nem fog tudni rendesen járni, dűlöngélni fog, felborul. Ajánlatos egy szint nélkül ketrecben, vagy egy hordozóban tartani, nehogy megsérüljön. Valószínű, hogy eleinte nem fog magától enni és inni, neked kell őt ellátni. Meg lehet próbálni neki ledarált vízben feloldott tápot adni fecskendőből, vagy ha ezt nem tudod megoldani (a tápot porállagúra kell darálni ahhoz, hogy fecskendőből tud adni), akkor gyümölcsös (almás, banános stb) bébiételt lehet neki adni. Egy nap legalább 2-3szor etesd meg, eleinte várhatóan csak kis adagokat fog elfogadni.
Amenniyben a csini nem kezd el javulni, mindenképp vidd dokihoz.

FONTOS

A következő esetekben a csincsillát azonnal vidd állatorvoshoz.
- Az állat nem hajlandó enni és inni, láthatóan levert, nem érdekli semmi
- Vemhes nősténynek hasmenése van (akkor is ha nem erős) az első jele lehet a magzat elhalásnak, ami az anyaállat halálát is okozhatja
- Az állat nem tud egyenesen járni, felborul, úgy néz ki, mintha szédülne
- Vemhes nőstény láthatóan órák óta szenved a szüléssel eredmény nélkül
- Frissen szült nőstény hasában órákkal az utolsó kölyök megérkezése után is tapintható még egy bébi

Ha bármi kérdésed van még a csincsilla tartással kapcsolatban tedd fel nyugodtan a www.csincsillaklub.hu fórumán vagy küldj e-mailt a kisallat@vipmail.hu címre.